Чи варто платити за відходи?
Напій із каскари, висушеної кавової м’якоті, називають кавовим чаєм, хоча за
смаковими якостями він більше схожий на компот. Ми з’ясували, що таке каскара, чому
її ціна в 2 рази вища за ціну кави та наскільки напій із неї безпечний для організму.
Частина кавових експертів прогнозує напою велику популярність в індустрії. Ось,
наприклад, “Starbucks” додав до свого меню cascara latte ще в 2017 році. Інші
вважають, що каскара небезпечна для здоров’я. Існують випадки, коли фермери
викидають цю м’якоть на землю, згрібають лопатами, а при висиханні на ній
утворюється пліснява. Давайте з’ясуємо всі деталі та вияснимо, чи варто все-таки пити
напій із каскари.
Каскара – відходи у виробництві кави.
Каскара – це висушена м’якоть кавової ягоди. Її імпортують із Перу, Сальвадору, Коста-
Ріки, Болівії, Ємену. Кавові ягоди збирають, після того виймають із них кавове зерно.
Зняту м’якоть частіше за все використовують, як натуральне добриво для кавових
посадок: викладають на землю під дерева для утворення компосту. Ідею виробництва
каскари запропонувала фермер із Сальвадору Аіда Баттл. Жінка висушила трохи
м’якоті кавових ягід і вирішила заварити. Після того Аіда отримала щось схоже на напій
із шипшини і сухофруктів. А вже через рік каскара з’явилась в меню спешелті-кав’ярень
і прайс-листі обсмажників Америки, Європи, Австралії. Слово “каскара” має іспанське
походження і перекладається, як оболонка ягоди. Також в цього продукту є інші назви:
хаск в деяких країнах Європи, буно в Африці, гішр в арабських країнах.
Як кавова ягода стає каскарою і чому вона безпечна для здоров’я?
Каскару отримують при митій та сухій обробці. При митій обробці після депульпації
каскара сушиться під сонцем приблизно 1-2 дні в залежності від погодних умов. Щоб
пришвидшити процес, її кладуть в механічну сушку, завдяки чому в каскарі не
утворюється пліснява. Пізніше пакують і готують до відправлення. При сухій обробці
ягоди сушать на сонці 4-5 тижнів. Згодом протягом шести місяців зберігають сушеними
в мішках і тільки потім очищають зерна від м’якоті. Із 100 кг висушених ягід виходить 30
кг каскари, 20 кг пачменту і 50 кг зеленого зерна. За смаком напій із каскари
натуральної обробки солодший: ягоди сушаться цілими під сонцем і цукри із
клейковини переходять в м’якоть і зерно. Готовий продукт пакують у паперові багатошарові
мішки вагою 20-50 кілограмів так само, як і чай. В герметичних мішках каскара випаровує залишкову
вологу з поверхні і може відсиріти. Якщо ви купили каскару для заварювання, то вона цілком
безпечна для здоров’я. При збиранні кавові ягоди промивають та викладають під сонцем:
ультрафіолет вбиває частину мікробів. За рахунок досушування в спеціальних сушильнях на м’якоті не
утворюється пліснява та не з’являються шкідники. Після того каскару пакують у мішки і
транспортують. А в країні-імпортері цей продукт сертифікується та проходить перевірку
на безпечність.
Чому каскара коштує дорожче за каву?
Виробництво каскари – такий же трудомісткий процес, як і виробництво зеленої кави.
Однак кавові зерна – популярний продукт: імпортери закуповують їх великими
партіями. Через те, що каскару набагато важче продати, фермери виготовляють її в
менших кількостях. У виробництві складніше за все висушити кавову м’якоть і
запакувати, оскільки вона може зогнити або стати середовищем для життя комах.
Важкість процесів збільшує вартість висушеної кавової м’якоті і прирівнює її до
цінового сегменту спешелті-кави. В середньому за 100 грамів каскари ви заплатите
300-350 гривень.
Каскара – кава чи чай?
Каскару не можна назвати ні чаєм, ні кавою. Вона, подібно до кави, містить кофеїн, але
значно менше. Британська компанія-обсмажник “Square Mile Coffee” провела
дослідження і з’ясувала, що навіть при довгому запарюванні у 1 літрі напою із каскари
міститься 111,4 мг кофеїну. Це, як мінімум, в 4 рази менше, ніж в такому самому об’ємі
фільтр-кави. На чай каскара схожа способом приготування. Ми радимо заварювати її у
френч-пресі гарячою водою 95-97°C. Візьміть 25 г каскари на 500 мл води і дайте
настоятись напою 8-9 хв. Цікаво, що в “Ростерії кави” є таємний напій, якого немає в
меню. Готується він якраз на основі каскари і, щоб скуштувати його, потрібно просто
попросити щось смачне в обсмажника.За смаком напій із каскари нагадує компот, що має солодкий
аромат з відтінкамикураги, сушених яблук та інших сухофруктів, а також досить відчутний смак шипшини.
Отже, підсумуємо.
Із кавової ягоди можна отримати не тільки кавове зерно, а й каскару – висушену кавову
м’якоть. Каскара безпечна для здоров’я, тому що її збирають в окрему ємність,
правильно сушать і сертифікують. Мало хто займається трудомістким виробництвом
каскари, навіть незважаючи на її вартість, що рівна з ціною спешелті-кави. Заварена
каскара схожа на чай, але має смак компоту із сухофруктів та шипшини і містить в 4
рази менше кофеїну, ніж фільтр-кава.