Часто кавових гіків запитують, які девайси використовуються для приготування кави,
на що вони відповідають «У нас є декілька пристроїв, якими ми користуємось». Тоді
найпоширенішим подальшим питанням є «Навіщо так багато?»


На кухні кавового гіка з легкістю можна знайти ручний гріндер, електричний гріндер,
цифрові ваги з секундоміром ( без них взагалі нікуди), чайник Brewista, декілька
серверів Hario і воронка V60 десь поряд, Chemex не лишнім буде і френч-пресс, до
пари йому купилась одразу джезва, а для швидкого пробудження – фільтр машина,
завжди гаряча і завжди готова, і звісно AeroPress, без нього точно не обійтися жодному
поважаючому себе кавовому гікові. Але і це ще не все! Відкривши будь-яку із шухляд,
вас здивує кількість і різноманітність розмірів та форм фільтрів: паперових, металічних.
Виникає логічне запитання – ДЛЯ ЧОГО ЦЕ ВСЕ? Та щей в таких кількостях? Давайте
спробуємо якщо не розібратись, то хоча б трошки зрозуміти це.

Причина такої кількості девайсів переважно виходить далеко за рамки бажання
спробувати якомога більше способів приготування кави. Слід погодитись, що спочатку
це відіграє певну роль, але суть ‘’проблеми’’ полягає в самому ритуалі кави.
Вдалим буде порівняти приготування кави – з голінням. Обидва ці процеси можуть
бути швидкими, повільними, викликати біль або приємні емоції, можуть розслабити.
Якщо ви не любите голитись, то, скоріш за все, користуєтесь дешевою китайською
бритвою та піною для гоління масового виробництва, щоб увесь процес пройшов
якнайшвидше. Якщо ж ви це любите, то ви обираєте старовинну бритву зі справжнім
лезом, користуєтесь пензлем з крафтовою піною для гоління, яка має густу і ароматну
піну. Тоді ваше гоління приносить вам значно більше задоволення, тому що це вже
стає ритуалом, формою мистецтва, технікою, в якій вам довелося практикуватись, поки
ви не оволоділи.


Для багатьох людей кава – це набагато більше, ніж кінцевий результат. Кінцевий
продукт – це лиш частина процесу, який починається з вирощування кави в особливих
умовах, а завдяки процесам збирання, миття, сушіння, експортування і обсмажування
ці маленькі красиві зерна закінчують свій довгий шлях тут, з нами. Тому точка, в якій ми
беремо участь, може бути настільки великою чи малою частиною цього процесу,
наскільки ми бажаємо. Тільки ми вирішуємо, яким чином подрібнені зерна кави, буде
це ручний гріндер чи електричний, як приготувати цю каву, і тільки ми будемо
відповідальними, якщо повністю зіпсуємо смак кави або відкриємо найменші нотки її
смаку. Саме це спонукає задіяти всі наші відчуття і зануритись в ритуал приготування
кави на 10-15 хвилин.

Звісно, бувають моменти, коли немає змоги або бажання ( всі ми люди) витрачати 15
хвилин на приготування кави. Наприклад, замість того, щоб боротись із ручним
гріндером із сталі протягом 15 хвилин, ви віддасте перевагу електричному гріндеру.
Якщо час – це проблема, є обладнання та методи для приготування чашки кави за 5
хвилин. Найприємніше в отриманні досвіду приготування кави різними методами-
зясовувати, які методи та девайси найкраще працюють для вас.
Саме з цього моменту все і починається. Ви перестаєте бути звичайним
поціновувачем кави і набуваєте статусу справжнього кавового гіка. Для вас стає
незрозумілим питання звичайних кофеманів «Навіщо тобі дома дві воронки V60? Та й
що, що вони з різного матеріалу? Воронка ж та сама!» Відповідь – так, йому потрібні ці
всі кавові штуки; так, кава в них повністю різна; так він буде ще більше всього купувати.

Чи погано це? Такій людині мабуть можна тільки позаздрити,бо вона робить те,
завдяки чому щаслива тут і зараз, а не шукає чогось, що може ніколи не прийти. Любіть
те, чим займаєтесь, і залишайтесь завжди вірними собі і тому, до чого прагнете!
Як завжди, читайте тільки якісний матеріал!